Onderhandelen is samenwerken

Een onderdeel van onze rol als projectontwikkelaar is om een bouwontwikkeling vooruit te brengen. Dat start bij het initiatief en eindigt bij de bewoning, waarbij je onderweg aan tafel zit met de belegger, architect, gemeente, aannemer, omwonenden, makelaar, bewoner en nog veel meer. Hoe bereik je de beste oplossing voor alle partijen?  

Onderhandelen is strategisch samenwerken, dat is de conclusie die wij meenemen na een cursus "Effectief Onderhandelen". Er is een heel scala aan methodes; we weten allemaal dat een gesprek vooral uit houding en klank bestaat en maar weinig (7%, Bron: Albert Mehrabian, 1939) door de inhoud bepaald wordt. Er zijn do’s en dont’s. De prijs moet nooit leading zijn: maak eerst gevoel, werkzaamheden, vertrouwen en kwaliteit duidelijk voordat een prijs genoemd wordt en alleen hierop gefocust wordt. Mee eens, maar interessanter waren de manieren om een vastgelopen gesprek weer naar constructief en positief te draaien. Wat doe je als je er niet dreigt uit te komen? Luister naar je gesprekspartner, vat samen wat gezegd wordt en vraag daarom waarom er gekozen wordt voor dit voorstel. 

Stel voor de onderhandeling vast of het resultaat wel het belangrijkst is. Wat geheel aansluit bij hoe wij ons werk willen doen. Wil je nog langer en vaker met je onderhandelingspartner samenwerken, zet dan de relatie voorop om tot een optimaal eindresultaat te komen.